Traži
Pristupi
Similar topics
Partners
------------------------------
*Tinydl Free Download
*Links Monster
*Top Rating Games
*Sajt namenjen kladionicarima
*Biznis portal Srbija
*Slep sluzba Krekic
*Exyuoglasi.com
*Parenta Behaton
*Nissan Club Serbia
*4Gume
*Motorna Vozila
*Raskrsnica Linkova
*WEB Bulevar - Direktorijum sajtova i linkova
*Mitsubishi Klub Srbija
*BMW Fan Klub Srbija
*Car Glass - N. Beograd
*Futurion 3D
*LIMUNDO
*PILOT Lampa Italy
*Polovni Automobili
*Maruti Club Serbia
*Direktorijum Kvalitetnih Srpskih Sajtova
*Novi automobili
*Make Massive income from Google at www.online-home-jobs.com
*SMS MANIJA
------------------------------Kvar na kočnici ili to tako treba?
Strana 1 od 1 • Delite •
Kvar na kočnici ili to tako treba?
Više puta mi se do sada desilo da kada vozim preko jako džombastog terena (tipa traktorski put), da kada pritisnem kočnicu , kao da mi nešto struže,grebe, bukvalno pomera desno stopalo.
Jutros sam prelazio preko nekog širokog ležećeg policajca, i to "grebanje" je bilo toliko intenzivno da sam se živ odsekao... Uopšte nije prijatan osećaj, opisao bi ga kao da kada pritisnem kočnicu - neka šipka se zabije u asvalt i prelazi preko neravnina u asvaltu , a ja to sve osećam na svojoj nozi kojom kočim....
E sad jutros mi drugar u firmi , reče da je to najverovatnije vezano sa ABS-om, neki senzor postoji koji kada detektuje da nisu svi točkovi lepo legli na asvalt ili tome slično...onda se on upali i to takav osećaj stvara...medjutim, srećom da sam išao prosečnom gradskom ulicom pri brzini od 40-50km na sat..da sam išao 120...verovatno bi se našao u velikom problemu.
E sad ono što mene interesuje, je da li je TO TAKO...odnosno, da li TO TAKO TREBA, ili postoji neki problem sa kočionim mehanizmom koji treba da pogledam sa majstorima...
Samo da napomenem, da sam od kada sam kupio auto a prešao sam sa njim grubih 25000 , već menjajo i paknove i pločice, i inače auto solidno koči u normalnim uslovima.
Hvala svima na pomoći!
Jutros sam prelazio preko nekog širokog ležećeg policajca, i to "grebanje" je bilo toliko intenzivno da sam se živ odsekao... Uopšte nije prijatan osećaj, opisao bi ga kao da kada pritisnem kočnicu - neka šipka se zabije u asvalt i prelazi preko neravnina u asvaltu , a ja to sve osećam na svojoj nozi kojom kočim....
E sad jutros mi drugar u firmi , reče da je to najverovatnije vezano sa ABS-om, neki senzor postoji koji kada detektuje da nisu svi točkovi lepo legli na asvalt ili tome slično...onda se on upali i to takav osećaj stvara...medjutim, srećom da sam išao prosečnom gradskom ulicom pri brzini od 40-50km na sat..da sam išao 120...verovatno bi se našao u velikom problemu.
E sad ono što mene interesuje, je da li je TO TAKO...odnosno, da li TO TAKO TREBA, ili postoji neki problem sa kočionim mehanizmom koji treba da pogledam sa majstorima...
Samo da napomenem, da sam od kada sam kupio auto a prešao sam sa njim grubih 25000 , već menjajo i paknove i pločice, i inače auto solidno koči u normalnim uslovima.
Hvala svima na pomoći!

vlajkom- Nov član

- Broj poruka: 14
Godina: 33
Datum upisa: 06.11.2011
Re: Kvar na kočnici ili to tako treba?
Otprilike osećaj kao opisan imam ja kada se upali abs ali meni se upalio par puta za 25000km. Ako je neki pesak, prašina gde može lako da izgubi prianjanje pri kočenju onda je to ABS, ako je u svakodnevnoj običnoj vožnji onda možda nešto nije u redu.

Uros TSI- Veteran

- Broj poruka: 1159
Datum upisa: 14.07.2010
To ti je normalno, tj. jedan od tockova izgubi trakciju sa podlogom tj. prijanjanje i onda aktivira sistem abs-a. Inzinjeri pokusavaju ublaziti ili skroz ukloniti taj neprijatan osecaj kad je abs aktiviran, i uspeli su ali se jos ne primenjuje na jeftinijim automobilima. Kad osetis da ti se to desava znaj da bar jedan tocak proklizuje i toj situaciji postizes najbolje zaustavljanje pritiskanjem na kocnicu sto jace, bez obzira na taj osecaj koji stvara sam sistem a prenosi papucica...

VLADA88- Aktivan član

- Broj poruka: 116
Godina: 24
Datum upisa: 10.09.2011
E super...hvala vam. Ma užasno retko se to dešava...ali valjda je to prokleta navika, ja retko kad u tim trenucima pritiskam kočnicu što jače - što kaže vlada88. Valjda iz tog razloga imam taj grozan neprijatan osecać u toj meri... Pošto se stvarno dešava samo u situacijama kada definitivno prelazim preko neravnina ili u ovom slučaju ležećeg kapiram da je to ABS. Hvala još jednom svima.

vlajkom- Nov član

Ne verujem da se prelaskom preko ležećeg aktivira ABS, tu nema gde da dođe do blokade točkova.

Heinz- Aktivan član

- Broj poruka: 99
Datum upisa: 20.09.2011
Ako ti papučica kočnice postane "tvrda", "struže", kao da vibrira, imaš osećaj kao da auto ne koči, onda bi to trebalo da je ABS, mada ne sećam se da mi se nekad na ležećem uključivao, obično na vlažnom kolovozu. Izbegavaj da kočiš preko ležećeg, zakoči koliko misliš pre njega i pusti kočnicu neposredno pre nego naiđeš točkovima, možeš da zezneš disk tako eventualno.

pecanac- Veteran

- Broj poruka: 1051
Datum upisa: 18.11.2010
Pa vrlo je moguće da je bilo i poledice. Ulica kojom sam se spušta je bila dosta strma, a i jutros kada sam prolazio tuda board je pokazivao oko 2-3 stepena iznad nule. Hvala na savetu...realno ne smatram sebe iskusnim vozačem , s obzirom da sve ukupno nemam više od 50.000 kilometara vozačkog staža (što ne smatram nekom "velikom" brojkom)
Svaki savet uvažavam i poštujem. Hvala pecanac, vodiću računa više o tome..
Hvala svima, lakše mi je kad znam da je sve manje više ok. Fabijica je moj prvi auto koji sam vozio a da je u mom vlasništvu, pa se stvarno trudim da joj popravim,i sredim i održavam sve što je u mojoj moći.
Puno pozdrava drugari!
Svaki savet uvažavam i poštujem. Hvala pecanac, vodiću računa više o tome..
Hvala svima, lakše mi je kad znam da je sve manje više ok. Fabijica je moj prvi auto koji sam vozio a da je u mom vlasništvu, pa se stvarno trudim da joj popravim,i sredim i održavam sve što je u mojoj moći.
Puno pozdrava drugari!

vlajkom- Nov član

ABS radi tako što smanjuje pritisak u kočnom sistemu dok točak koji je blokirao ne počne ponovo da se okreće. U praksi to znači da komanda kočnice "propadne" nekoliko puta usled tog otpuštanja kočnice na blokiranom točku. Meni to ne liči baš na neravnine na putu, već više na "kočim - ne kočim" situaciju.

Heinz- Aktivan član

Ma to je to ljudi, nema price... Dobro je da imas sistem... Po ledu on znaci da se ne izgubi pravac kretanja, po ledu je inace veci zaustavni put sa abs om nego bez, ali opet imas donekle kontrolu nad vozilom. Znaci posto imas taj sistem, nije vise fazon da u kriticnim situacijama pritiskas kocnicu trazeci granicu izmedju da tockovi proklizaju ili da koce na granici proklizavanja da bi imao najmanji zaustavni put vec samo nabodes sto jace a abs radi sve ostalo...

VLADA88- Aktivan član

- Broj poruka: 116
Godina: 24
Datum upisa: 10.09.2011
Meni je počeo čudno da se ponaša ABS, aktivira se i na blagim kočenjima. Biće da je prljav senzor ili nešto slično. Posle praznika idem do servisa.

Heinz- Aktivan član

Similar topics» WANTED (iliti - trazeni ste, tako vam i treba!)
» Da li treba i koliko je normalno da se turbina cuje?
» Novi zadnji Amortizeri i kvar Kocnica...!??
» Prodavnice i otpadi gde ne treba kupovati!!!!!
» Pyle zvučnici - vaša iskustva
» Da li treba i koliko je normalno da se turbina cuje?
» Novi zadnji Amortizeri i kvar Kocnica...!??
» Prodavnice i otpadi gde ne treba kupovati!!!!!
» Pyle zvučnici - vaša iskustva
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu